- Het Europees Parlement veroordeelt de Russische inmenging in Moldavië, dat deze maand verkiezingen en een EU-referendum houdt.
- Volgens Moldavische veiligheidsdiensten besteedt Rusland zo’n 100 miljoen euro aan ondermijning van de verkiezingen in het Oost-Europese land.
- Rusland betaalde al 130.00 Moldaviërs om tegen EU-integratie te stemmen, aldus de Moldavische autoriteiten.
- Lees ook: Moldavië stemt over EU-lidmaatschap en ontluikend bedrijfsleven ziet daar wel wat in: ‘Het is echt een kans’
Het Europees Parlement wil dat er een einde komt aan de Russische inmenging in Moldavië, in aanloop naar de presidentsverkiezingen en het referendum over EU-integratie in Moldavië op 20 oktober. Het parlement heeft woensdag met 508 stemmen vóór een resolutie aangenomen waarin de “escalerende kwaadwillige activiteiten, inmenging en hybride operaties van Rusland” krachtig worden veroordeeld.
Van de 665 aanwezige Europarlementariërs stemden er 53 tegen en onthielden 104 parlementariërs zich van stemming.
Moldavische veiligheidsdiensten hebben recent gezegd dat Rusland zo’n 100 miljoen euro heeft besteed aan de ondermijning van de komende verkiezingen, vertelden Europarlementariërs. Via onder meer desinformatie proberen de Russen de Moldaviërs te overtuigen tegen nauwere banden met de Europese Unie te stemmen.
Rusland betaalt Moldaviërs om tegen EU-integratie te stemmen
Daarnaast zijn de Moldavische autoriteiten een grootschalige kiezersfraude op het spoor gekomen, waarbij bijna 14 miljoen euro aan 130.000 Moldaviërs is betaald om tegen de EU-integratie te stemmen.
Het Europees Parlement "veroordeelt deze tactieken en roept Rusland op de onafhankelijkheid van Moldavië te respecteren, de provocaties te staken en de strijdkrachten van zijn grondgebied terug te trekken", zo staat in de resolutie. Het wil meer EU-sancties opleggen tegen mensen die de soevereiniteit van Moldavië ondermijnen.
Moldavië heeft in maart 2022 het EU-lidmaatschap aangevraagd. Vorig jaar december stemden de regeringsleiders van de EU-lidstaten ermee in toetredingsonderhandelingen met Moldavië te openen.
De resolutie heeft geen besluitkracht, maar is wel een signaal aan de Europese Commissie en de EU-landen om hier werk van te maken.